Gastles voor basisscholen

In 2013 zijn wij (Bart & Janine uit Gorredijk) in Kenia geweest. We hebben daar vrijwilligerswerk gedaan en zijn sindsdien betrokken gebleven bij de basisschool waar we hebben geholpen. Op deze site vind je meer informatie over de stichting en de projecten die we initiëren – kijk daarvoor in het menu, bijvoorbeeld bij het huidige project.

Voor onze financiële middelen zijn wij afhankelijk van anderen, onder andere basisscholen die acties voor ons doen. Inmiddels hebben diverse scholen ons geholpen door geld in te zamelen, de zending aan ons te doneren of een actie te bedenken voor ons project.

Presentaties en gastlessen

Ons verhaal en de projecten van de stichting, bevat leuke elementen en anekdotes. Zo hebben we WC-potten gekocht in hartje Nairobi, die met 5 tegelijk op een motor werden gebracht. En kinderen vinden het vaak gek om te horen dat de meeste kinderen op de school die wij ondersteunen, nog nooit een échte WC hadden gezien en dat ze zelfs les moesten krijgen in het doorspoelen en schoon achterlaten.

Eerdere presentaties

Op basisscholen geven wij presentaties aan de hele school, of aan elke groep/meerdere groepen tegelijk. Zo hebben we voor De Librije (Gorredijk), De Arke (Nij Beets), In De Kring (Oosterwolde) en De Lichtbron (Buitenpost) ons verhaal al mogen doen.

Wij vertellen graag ons verhaal op basisscholen. Waarom?

  • Kinderen vinden het prachtig om onze ervaringen en de situatie van kinderen in andere landen te horen
  • Afrika en Nederland zijn best verschillend, voor sommige kinderen een herkenning, voor anderen compleet nieuw
  • Kinderen worden zich er van bewust dat er verschillen zijn in de wereld én dat ze kunnen helpen, hoe kleinschalig ook
  • We vertellen met humor over o.a. WC’s, en waarom kinderen op ‘onze’ basisschool in Kenia, les moesten krijgen in het doorspoelen

Wij zien onze presentaties deels als uitleg over onze stichting en de projecten die wij initiëren, maar ook als een soort gastles, omdat de kinderen meer informatie, kennis en bewustwording krijgen door ons verhaal.

We vertellen ons verhaal met passie en enthousiasme. Janine heeft eerder als lerares in het basisonderwijs gewerkt en Bart geeft voor zijn werk regelmatig presentaties en workshops. We vinden het beide leuk om kinderen iets bij te brengen en beantwoorden hun vragen met alle plezier.

Ook op jouw/uw school?

We zouden het fantastisch vinden om op meer scholen ons verhaal te doen. Kan dit ook op jouw/uw school? We horen het graag! Bel of mail ons, de contactgegevens zijn hier te vinden: Contactpagina.

 

In de Gemeenschapsruimte van De Arke, voordat de kinderen kwamen.
De geldmeter van CBS De Arke, voor de tussenstand van het spaarproject.