Ons verhaal en dat van Soon Big Brain Academy

Ons verhaal

In juli 2013 zijn wij, Bart & Janine, drie weken naar Kenia geweest. Vlakbij Nairobi, in de wijk Kinoo, hebben wij geassisteerd op de private school Soon Big Brain Academy. Wij hebben in twee groepen geassisteerd, geholpen met lessen voorbereiden, zelf les gegeven, liedjes aangeleerd en de kinderen vermaakt.

Lage kwaliteit publieke onderwijs

Het publieke onderwijs is recentelijk gratis geworden. Hierdoor kunnen en gaan er meer kinderen naar school. Het gevolg is dat het publieke onderwijs erg grote klassen kent en er een lerarentekort is ontstaan. Klassen met minimaal 40 leerlingen zijn geen uitzondering. Per klas is er een aanzienlijk verschil in niveau van de leerlingen en het is onmogelijk om in een grote klas het onderwijs af te stemmen op verschillen tussen leerlingen. Kortom, de kwaliteit van het onderwijs op publieke scholen is onder de maat. Private scholen staan hoger aangeschreven. Deze scholen hebben kleinere klassen, maar worden niet gefinancierd door de overheid. Ouders die hun kind naar een private school sturen, moeten schoolgeld betalen.

Ouders zijn te arm

Veel van de ouders zijn te arm om het schoolgeld te betalen en betalen daarom slechts een gedeelte of helemaal niets. Maar de directrice van de school, Miss Maina, wil de kinderen niet van de school sturen. Van het schoolgeld wordt eten, materiaal, water en lerarensalarissen betaald. Door de lagere inkomsten is de maandelijkse financiële balans altijd negatief. De school kan daardoor moeilijk rondkomen en heeft al helemaal geen geld om verbeteringen door te voeren aan de school.

Nooit eerder een WC-pot gezien

In de periode voor ons bezoek aan Kenia hebben wij van vrienden, familie en kerk sponsorgeld meegekregen. Van dit sponsorgeld hebben wij een gitaar gekocht voor muziekles, schoolmaterialen gekocht en eten klaargemaakt. Daarnaast hebben we dit geld geïnvesteerd in de toiletten van de school. Tot dan toe waren dit onhygiënische gaten in de grond. We hebben WC-potten, tegels, verf en leidingen gekocht. Met deze materialen heeft een klusjesman de toiletten gemaakt. Het zijn nu volwaardige toilethokjes, hygiënisch, met WC-potten en doorspoelmogelijkheid. De meeste kinderen en leraren hadden in hun leven nog nooit een WC-pot gezien!

Bekijk hier de foto's van

Vóór en na de verbouwing

Vóór de verbouwing

Na de verbouwing

Afscheid na drie weken

Na deze drie weken hebben we afscheid genomen. Maar niet definitief. We willen graag meer betekenen voor deze school. In de laatste week spraken we met de dochter van de directrice. Zij was op ons verzoek langs gekomen, omdat wij hoorden dat zij prachtige schilderijen maakt in haar vrije tijd. Zij kan daar niet van leven en verkoopt ze nauwelijks, omdat er geen markt voor is in Kenia. De bevolking is arm en denkt eerder aan voedsel en onderdak.

Wij hebben aangeboden om in Nederland te proberen de schilderijen te verkopen, als de opbrengst naar de school zal gaan. Daar stemde ze helemaal mee in. Wij hebben dus meerdere schilderijen meegenomen en bij succes willen we meer over laten komen. Bekijk de schilderijen op de Schilderijen-pagina.

Soon Big Brain Academy, de school

De Soon Big Brain Academy is een private school in de wijk Kinoo, nabij de hoofdstad Nairobi in Kenia. Er zitten jaarlijks tussen de 70 en 100 kinderen op school, in de leeftijd van 4 tot en met 14 jaar.

Het team

Onderstaand het team wat de school runt. Van links naar rechts zijn dit Bethel (boekhouding), Brenda (secretaresse), Miss Maina (directrice), Priscilla (planning) en Sammy (hoofd onderwijs).

Help ook mee!

Winkelwagen
Scroll naar boven